Jump to content
Cover for Doktorns specialguide för mindre ångest och bättre sömn
Isbn: 978-91-8951-008-1
Publisher: Bokförlaget Upsaliensis AB
Category:
Education Philosophy Psychology Medicine & Health
Accessible since: December 2021
Narrator: Rolf Jansson
Length: 52 minutes

Audiobook

Doktorns specialguide för mindre ångest och bättre sömn

Ljudboken har producerats i samråd med leg. läkare, som dessutom är psykiater och leg. psykoterapeut.

Känner du dig ofta stressad eller orolig?

Även om en liten dos stress faktiskt är bra för dig, kan det ha en negativ effekt på din hälsa att vara konstant stressad eller orolig.

Stress kan orsaka högt blodtryck, trötthet, sömnlöshet, fetma och hjärtsjukdomar. Det har också kopplats till ett försvagat immunförsvar och en ökad risk att utveckla diabetes.

Vår moderna värld gör att vi alla har att leva med en viss grad av stress och ångest. Många av oss får även brottas med sömnproblem. I slutänden kan vissa även hamna i utbrändhet eller depression.

Tänk om jag säger till dig att det finns ett sätt att släppa spänningar så att du kan känna dig mindre stressad på några minuter? Det är 100 % gratis, kräver ingen extra utrustning och är helt oberoende av var du vistas.

Alltmer forskning visar att om vi ägnar några minuter, varje dag, åt att rikta fokus på våra andetag (vi tar cirka 25 000 andetag per dygn) och medvetet djup-andas så kan vi motverka en rad hälsoproblem.

Oavsett om du lever med ett ångestsyndrom eller bara upplever ångestkänslor ibland, finns det andningsövningar som kan hjälpa dig att hitta lindring.

Sömnlöshet är ett vanligt problem. Du kan ha svårt att somna eller sova, eller så kan du vakna för tidigt och inte kunna somna om. Andningsövningar kan hjälpa dig att slappna av och sova bättre hela natten. Och en god sömn minskar stressen i ditt liv.

Det finns olika variationer och metoder kring andningsövningar men grundprincipen än densamma hos dem alla. Det handlar om att följa en reglerad, långsam andning och ett visst mönster. Och det krävs bara 5 – 10 minuter om dagen.

Det låter kanske för bra för att vara sant, men det är andningens gåva till oss. Svaret finns bokstavligen precis under näsan på oss!

Medveten andning – att i praktiken bli medveten om vår andning, och sedan aktivt ändra sin naturliga rytm för specifika ändamål – har vunnit stor popularitet världen över under senare år, på grund av dess tillgänglighet och effektivitet.

I boken går vi igenom 5 olika andningstekniker steg för steg. Du behöver bara slappna av, lyssna och andas enligt instruktionerna. När du lärt dig dom olika teknikerna kan du välja en eller flera av dem och sen gå över till praktisk tillämpning i din vardag.

Om du övar medveten andning tillräckligt ofta kommer hjärnan att skifta till denna hälsosammare form av andning även i din omedvetna andning.

US Navy SEALS är bland dem som har regelbundna medvetna andningsövningar med en av metoderna i boken.

Förbättrad andningsteknik ger följande psykiska fördelar:

- Andningen lindrar stress, oro, ångest, trötthet, ilska, frustration, depression och nedstämdhet.
- Andningen hjälper dig att somna.
- Andningen förbättrar ditt känslomässiga välbefinnande.
- Andningen hjälper dig att snabbt komma ner i varv.

Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone