Jump to content
Cover for Eko av Narcissus
Isbn: 978-91-8944-838-4
Publisher: Bookea
Category:
Poetry
Accessible since: August 2021
Narrator: Ulla Risling
Length: 58 minutes

Audiobook

Eko av Narcissus

Detta diktade epos, i sonettens form, tar avstamp i den Grekiska mytologin. Här används myten om Eko och Narcissus fritt som utgångspunkt för att beskriva ett destruktivt relationsmönster. Här berättas även om två personlighetsstilar, att vara mer narcissistisk och självhävdande, eller mer följsam och som ett eko av andra. 

Eko gestaltar den relationssökande kvinnan som önskar en jämlik och nära kärleksrelation med mannen Narcissus. Andå fastnar hon i ett speglande av honom. Hon blir till ett Eko. Narcissus gestaltar den narcissistiske, självupptagne mannen, som vill ha kontroll och beundran, men undviker en jämbördig relation med den närhet som är grunden för verklig kärlek.

Men hur blev Eko till Eko och Narcissus till Narcissus? Kanske kan denna berättelse ge ökad förståelse för hur ett psykologiskt, socialt och kulturellt arv skapas och ger upphov till ett relationsmönster. Här kan vi få inspiration till att bryta dåliga mönster. Självreflektion och självinsikt kan ge nya möjligheter. Vi får möta Eko och Narcissus och bli delaktiga i deras tankar, motiv och historia. Eko försöker förändra men Narcissus står ihärdigt fast och ser enbart sitt eget perspektiv. Hoppet finner vi så i den självinsikt som Eko lyckas nå. Vi får följa hur Narcissus blev Narcissus och hur Eko slutade vara ett Eko av Narcissus.

Ulla Risling är legitimerad psykolog och psykoterapeut och har under sin yrkesbana träffat både Eko och Narcissus, även om Narcissus är mer sällsynt i terapirummet. Ulla har även skrivit boken Vattentrappan och flera sagoböcker under samlingsnamnet Mormors Sagor.


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone