Jump to content
Cover for Minibok: Sveriges hundraser 1880
Isbn: 978-91-7677-012-2
Publisher: Virvelvind Förlag
Category:
History Biology
Accessible since: May 2015

E-book

Minibok: Sveriges hundraser 1880

Chansen är rätt stor att du just nu har en hund sittande i ditt knä – eller precis bredvid dig.

I den här e-boken får du en spännande inblick i hur man såg på hundar i slutet av 1800-talet.  Du får en genomgång av den tidens vanligaste nyttohundar som användes vid fårskötsel, jakt och som vakthundar. Men de raser som enbart användes som husdjur skrev man inte om – de ansågs som ”öfverflödiga” och ett slöseri med resurser.

I texten får du läsa om vinthundar, jakthundar (bland annat rapphönshund, spaniel och stövare), hushundar (bland annat björnhunden och ”gårdvaren”) samt vattenhundar och doggar.  Den kanske mest spännande hunden som beskrivs är Dalbohunden, en stor västsvensk hundras som redan var utrotad när texten publicerades. Ett av skälen till att hunden försvann var att man använde pälsen till vinterkläder.

Du får också läsa om den tidens skrock när det gällde hundar. Man trodde till exempel att det skulle bli dåligt väder om hunden åt gräs.

Texten skrevs av författaren och poeten Karl Arvid Vikström. Han var en av August Strindbergs äldsta vänner och skrev här under signaturen ”V.A.”.Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone