Jump to content
Cover for The picture of Dorian Gray
Isbn: 978-91-8561-501-8
Publisher: Univerb Förlag
Category:
Language & Dictionaries In english
Accessible since: May 2012
Length: 1 hour 38 minutes

Audiobook

The picture of Dorian Gray

Romanen ingår i Audio Classics-serien. Du lyssnar/läser en älskad klassiker på originalspråket samtidigt som du förbättrar dina språkkunskaper. Texten är en bearbetad och förkortad version av originalromanen gjord av infödda språkpedagoger. Antingen du går en kurs i engelska eller lär dig på egen hand är denna ljudbok en hjälp in i den engelska klassiska litteraturen. Univerb Audio Classic-serien hjälper dig att lyssna och läsa aktivt och att reflektera över hur ord skall användas. Kursen innehåller ljudfiler och ett kurshäfte i PDF-format med den inspelade texten samt en ordlista - engelsk/engelsk och extra övningar. Nivå 2 = Medel, 900-1500 ord.

Dorian Grays porträtt är Oscar Wildes enda roman. Det är ett omstritt verk som på många sätt bär starka kopplingar till författarens eget liv.
Dorian Gray publicerades för första gången år 1890 som novell i den amerikanska tidskriften Lippincott's monthly magazine. Den väckte omedelbart starka reaktioner. Medan amerikanska kritiker hyllade verket som en mordern moralsaga, växte sig kritikerstormarna i Wildes hemland Storbritannien så pass starka att distributörerna kände sig tvungna att återkalla alla osålda exemplar.
Olikheterna i uppfattning handlade mycket om hur man tolkade Wildes berättelse. Där den amerikanska och kristna pressen såg ett tydligt moraliskt budskap i Dorian Grays tragiska undergång, såg den brittiska populärpressen en fruktansvärt dekadent historia, kraftfull nog att korrumpera nationen.
Novellen kom att sätta igång en av världens mest kända debatter om konst och moral. Oscar Wilde deltog själv flitigt i den debatten, och försvarade sitt verk med argument att det inte finns en sådan sak som en moralisk eller omoralisk bok. Böcker är välskrivna eller dåligt skrivna, det är allt, hävadade han.
Ett år efter den första publiceringen av Dorian Gray gav Wilde ut en ny version. I denna utvidgade berättelse, som utgör dagens roman, hade han tonat ned de homoerotiska elementen samt vad han kallade det alltför uppenbart moraliska. Tydligen fungerade denna formula bra, för de stora kritikerstormarna uteblev denna gång, och till Wildes besvikelse även sensationen.
Han beslöt då att ägna sig åt drama. Denna period blev hans mest framgångsrika och för ett slag dominerade han Londons West End med sina omåttligt populära pjäser. Men på höjden av sin karriär ruinerades han plötsligt av en dyr rättegång. Han försvarade sig mot Markisen av Queensbury, som anklagade honom för att ha dåligt inflytande över Storbritanniens ungdom, i synnerhet Markisens egen son.
Slutligen förlorade Oscar Wilde fallet. Det fällande beviset emot honom var Lipponcott's version av Dorian Gray. Han bestraffades hårt med två års tungt arbete i fängelse. Under tiden övergav hans fru honom av skam och bytte sitt eget och sönernas efternamn. Oscar Wilde såg dem aldrig igen. Tre år efter avtjänat straff dog han, ensam och förvirrad, av hjärnhinneinflammation i Paris. Året var 1900. Han blev 46 år gammal.

Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone